Martisoare 2013


Citind definiţia din Dicţionarul Explicativ al Limbii Romane, putem afla ca marţisorul este un mic obiect de podoabă legat de un fir împletit - roşu cu alb - care se oferă în dar, ca semn al sosirii primăverii, mai ales femeilor şi fetelor, în ziua de 1 Martie. Tot DEX-ul ne mai spune ca “martisor” este denumirea populară a lunii martie. Iar “Martisor” mai este şi numele unei străzi din Bucuresti, pe care se afla casa în care a locuit, scris şi în grădina careia este înmormîntat marele poet Tudor Arghezi. Lucruri pe care, probabil, mulţi dintre voi le ştiau deja... Dar, oare, de unde vine numele de “martisor”? Cine a inventat cuvîntul si ce semnifica la vremea aceea? De ce se poarta marţisorul?

  Povestea marţisorului începe acum mai bine de 2000 de ani, pe vremea dacilor si a romanilor. Tradiţia spune ca strămoşii noştri purtau monede găurite, atîrnate de un fir împletit - colorat în alb si negru.    Bănuţii erau de aur, argint sau metal obişnuit, indicînd cat de bogată sau de săraca era persoana care îi purta. Albul însemna revenirea la viaţa a naturii si căldura verii, in timp ce negrul semnifica frigul iernii.      Aceste martisoare erau purtate la incheietura mainii sau prinse in piept cu un ac, iar fetele credeau despre ele ca le vor aduce noroc, frumusete si le vor feri de razele arzatoare ale soarelui verii. Cand copacii infloreau, femeile agatau firul de o ramura, iar cu moneda respectiva cumparau cas, pentru ca tot restul anului pielea lor sa fie alba si moale. In timp, rolul de talisman sau obiect purtator de noroc al martisorului s-a transformat in simbol al iubirii. In acelasi timp, si firul negru a devenit rosu. 

Ca sa respectam traditia si toate legendele, martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie. Se poarta de la 1 Martie pana cand se arata primele semne ale primaverii, adica pana cand se aude cucul cantand, pana cand infloresc ciresii sau trandafirii, pana la venirea berzelor si a randunelelor. Si atunci, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.
  Dincolo de obiceiuri, insa, martisorul ramane un simbol al bucuriei de a trai, al dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii, salutam venirea primaverii. Martisorul este si va fi intotdeauna simbolul soarelui si al puritatii sufletesti.

                                                                                                            sursa: www.lumea-copiilor.ro 

 

Din tot ce am gasit eu de citit despre Martisor acest articol mi-a placut cel mai mult. Mai jos aveti Martisoarele create de mine anul acesta. Mai tarziu voi posta si brosele Martisor.









Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Acorduri de vioara

Inceput de an!